Hva er Baobab?

December 14  by Eliza

En baobab er et løvtre som er innfødt til Afrika, og kan også bli funnet i Australia og India. Den tilhører Bombacaceae familien. Mange tror at baobabtrær er en av de eldste levende plantearter på jorda. Treet blir ofte beskrevet som ser ut som om det vokser opp ned. Dette er fordi de krokete greiner som vokser på toppen av treet er ofte sagt å se ut som en haug med røtter.

Baobab'en er generelt store trær som vanligvis ikke har noen grener på deres bagasjerommet. Det er åtte registrerte arter av baobab trær. Seks av disse angivelig ha blitt funnet voksende i Madagaskar. Disse trærne kan vokse opp til 82 fot (ca 25 meter) høye med en stammeomkrets på opptil 32,8 fot (ca 10 m).

Baobab'en blir ofte ansett for å være imponerende trær. Det finnes en rekke grunner til dette. En grunn er fordi disse trærne kan trives i fiendtlige miljøer, slik som de der det er mye varme og lite vann. Disse trærne kan lagre store mengder vann i sine badebukser, som tillater dem å overleve gjennom tørke. Deres vann lagringskapasitet kan være hundrevis av liter.

En baobab kan vokse og overleve i ulike typer jord, inkludert de som er dårlig drenert eller alkaliske. De også holde seg i live i lang tid. Det antas at noen av trærne som finnes i dag er tusenvis av år gamle.

I mange tilfeller kan en enkelt baobab bli funnet voksende alene med liten eller ingen mengde vegetasjon rundt det. Baobab er en frukt-produserende treet. Sin pod-lignende spiselig frukt er vanligvis rund eller oval, og hårete. Den indre del av frukten har en melete konsistens og mange frø. Bladene er vanligvis bare til stede på treet i ca tre måneder ut i året.

En annen imponerende aspektet av baobab er at i utgangspunktet alle deler av treet kan brukes til noe. Bark, for eksempel, kan bli brukt til å lage papir, tøy og rep. Bladene blir ofte brukt for næring, men enda viktigere, de brukes for native medisinske formål. Frukten er ofte spist og inneholder mange næringsstoffer som vitaminer C og B, og protein. Frøene blir brukt til å trekke ut olje som kan anvendes som kokeolje, og for kosmetiske produkter som badeoljer og lotions.

  • Baobab ekstrakt brukes ofte i fuktighetsgivende lotion.
  • Seks av de åtte rapporterte arter av baobab trær har blitt funnet på Madagaskar.