Hva er Diagnostic Pålitelighet?

August 31  by Eliza

Diagnostisk pålitelighet refererer til mål på hvor nøyaktig symptomer og testresultater kan være i identifisering av sykdom. Noen forhold er meget lett å diagnostisere, fordi de har en tydelig årsak som gjør det mulig å definitivt teste for dem; hvis en lege ønsker å vite om en pasient har en gjær infeksjon, for eksempel, en kultur kan tas fra stedet og undersøkt i et laboratorium. Andre forhold, særlig i psykiatrien, er mer komplekse, og er ikke like lett diagnostisert.

Å vite hvor pålitelig diagnoser er kan være svært nyttig for medisinske tilbydere gjør og gjennomgå diagnostisk informasjon. I en situasjon hvor den diagnostiske pålitelighet er høy, kan de være sikre på en konklusjon nådd på grunnlag av pasientens symptomer, deriblant resultater av undersøkelse og prøving. Hvis den er lav eller ikke kjent, blir situasjonen mer komplisert og legen kan vurdere omvurdere pasienten. Dette kan være spesielt viktig når falsk diagnose er et kjent problem.

En måte å finne ut diagnostisk pålitelighet er å kjøre en stor studie ved hjelp av et stort utvalg av pasienter. For privatliv og nøyaktighet, er denne informasjonen vanligvis skjermet for å skjule opplysninger som kan identifisere. Klinikere kan gjennomgå pasientopplysninger, herunder uttalte symptomer, testresultater, og andre materialer. De uavhengig bestemme om pasientene har diagnoser og hva de er, og studiekoordinatorer sammenligne resultatene. Dette er kjent som inter-avtalen.

Hvis en pasient med et bestemt sett av symptomer er diagnostisert med den samme tilstand ved alle raters, er dette en indikasjon på høy diagnostisk pålitelighet. Hvis raters uenige eller komme opp med litt varierende diagnoser, som relaterte psykiske lidelser, er det en indikator på mindre diagnostisk pålitelighet. Informasjon fra slike studier kan også hjelpe forskerne bedre definere symptomer og testresultater som fører til en diagnose, for å øke sjansene for at bestemte vilkår vil bli nøyaktig identifisert.

Bevissthet om diagnostisk pålitelighet kan være nyttig for pasienter, særlig når de opplever det som kalles "diagnose drift." Noen psykiske tilstander og nevrologiske lidelser kan ha ganske vage definisjoner, og forskjellige leger kan ha ulike diagnoser for samme pasient. En pasients diagnose kan også endres over tid med fremveksten av nye symptomer som gir ytterligere innsikt. Dette betyr ikke at en lege er galt, og den andre er riktig, men er en påminnelse om at diagnostisk pålitelighet kan være vanskelig med noen forhold på grunn av sin kompleksitet og mangel på en definitiv årsak.

  • Diagnostisk pålitelighet refererer til mål på hvor nøyaktig symptomer og testresultater kan være i identifisering av sykdom.