Hva er Dietanolamin?

December 14  by Eliza

Dietanolamin, eller DEA, er en organisk forbindelse syntetisert fra en reaksjon av etylenoksyd og ammoniakk, og det har blitt produsert i store industrielle mengder siden tidlig på 1930-tallet. Ved romtemperatur, er det enten en klar, hygroskopisk væske som tiltrekker seg fuktighet fra luften, eller et hvitt krystallinsk fast stoff som kan ha en svak lukt av ammoniakk som temperaturen stiger. Forbindelsen kan anvendes for mange kommersielle formål, men viktigste blant disse er som et mellomprodukt fuktemiddel i kosmetikk og helse- og skjønnhets hjelpemidler slik som shampoo, lotions og kremer, som den virker til å skape et tykt skum eller kremaktig konsistens ved blanding med vann eller spres på overflaten av huden. Dietanolamin er også brukt ved fremstilling av tekstilvarer, farmasøytiske midler, og herbicider. En viktig industriell bruk for det er som en gassvasker i petroleums og naturlige gassindustrien for å fjerne farlige hydrogensulfid gass biprodukter som produseres i raffinering.

Det har vært kjent en stund at diethanolamin skaper helserisiko ved eksponering i mange bransjer hvor det er brukt, inkludert som en ingrediens i hånd brukt voks, polish, og korrosjonsinhibitorer. Den største risiko for helseskader at det utgjør, er imidlertid som en bestanddel i kosmetiske produkter påføres direkte og gjentatte ganger på huden. Forskning har vist at over tid vil DEA reagere kjemisk med andre bestanddeler i disse produktene for å skape en ekstremt potent kreftfremkallende kjemikalie som kalles nitrosodiethanolamine (FB).

Rapporter om Forsvarsbygg er negativ innvirkning på menneskers helse lenke det til kreft i magesekken, spiserøret, lever, og blære. Studier har vist at Forsvarsbygg er kreftfremkallende og giftige i 44 forskjellige arter av forsøksdyr som den har blitt testet. Mens det amerikanske Environmental Protection Agency (EPA) og Food and Drug Administration (FDA) erkjenner helserisikoen ved diethanolamin eksisterer lite formell regjering dokumentasjon som til spesifikk og detaljert toksikologi grunn av det faktum at kosmetikk er bare tilfeldig regulert av den amerikanske føderale regjeringen . Det er allment ansett imidlertid å være en av de mest risikable av kjemiske forbindelser som brukes i kosmetiske produkter som av 2011 skyldes delvis sin tilbøyelighet til å degradere til Forsvarsbygg.

Når dietanolamin selges av kjemiske produsenter, er det tilgjengelig i forskjellige konsentrasjonsnivåer som kan inneholde sporelementer av beslektede aminforbindelser, slik som monoetanolamin og trietanolamin. Dette faktum har ført til merking av DEA på mange måter, med kjemikaliet som har minst 11 andre handelsnavn som inkluderer kokamid-DEA, TEA-laurylsulfat, kokamid-MEA, DEA olet-3-fosfat, lauramid-DEA, DEA-cetyl-fosfat, linoleamid-MEA, oleamid-DEA, stearamid-MEA, myristamid-DEA, og trietanolamin. Hver av disse forbindelser kan inneholde sporstoffer av dietanolamin, eller det kan være den viktigste bestanddel i slike kjemikalier. Dette er et resultat av det faktum at det er en polyfunksjonell kjemisk stoff som lett binder seg med tilhørende amin eller ammoniakk og diol eller etylenbaserte forbindelser.

Når solgt som DEA, er den kjemiske vanligvis 99,3% -Ren DEA, og er kommersielt 0,45% sporelement av monoetanolamin og 0,25% bestanddel av trietanolamin. Noen industrielle produsenter har også en redusert konsentrasjon av dietanolamin ved 85% blandet med 15% deionisert vann for forsendelse til kaldere klima, da det har en viss evne til å inhibere frysing av produkter. Den største bruken for produktet i USA er som et overflateaktivt eller skummende agent på 39%, og 30% av produksjonen av DEA går til gassindustrien som en skure kjemisk. Resterende bruksområder er delt opp blant tekstil, metallbearbeiding, landbruk, og relaterte kommersielle interesser.