Hva er en filippinsk Eagle?

August 1  by Eliza

Den filippinske ørn, eller Pithecophaga jefferyi, er en stor rovfugl med en krone av lange fjær på hodet og nakken. Denne arten lever i regnskogene i Filippinene. Selv om de er noen ganger kalt "ape-spising ørn," deres diett består også av flere andre arter av pattedyr og andre fugler. Mannlige og kvinnelige hekkende par forbli sammen for livet og produsere ett egg hvert annet år. Filippinske ørn er sterkt truet på grunn av habitatødeleggelse, jakt og gruvedrift, selv om de er beskyttet i henhold til internasjonal lov.

Spraglete brune fjær på ryggen og hvite fjær på brystet og beina gi den filippinske ørn med kamuflasje blant trærne som den smyger seg sitt bytte. Andre merkbare fysiske funksjoner inkluderer brun-hvit krone fjær, en stor, mørk grå nebb, lyse gule ben og lys blå-grå øyne. De er en av de største arter av ørn i verden. Voksne måler mellom 35 og 40 inches lang (90-100 cm), veie et gjennomsnitt på 14 pounds (6 kg) og har en gjennomsnittlig vingespenn på 6,5 meter (2 m). Hunnene er vanligvis større enn hannene.

Filippinske ørn er funnet på de filippinske øyene Luzon, Mindanao, Samar og Leyte. De bor tett skog fra de nedre regioner opp til høyder på rundt 5900 fot (1800 m) over havet. Territorielle størrelser for hvert par av ørn varierer fra 5 til 10 square miles (12 og 25 kvadratkilometer).

Den filippinske ørn bruker stealth og noen ganger litt hjelp fra sin partner for å jakte på mat. Det sitter i grenene på trærne og stuper mot sitt bytte, ta tak i det med kraftige klør. Når jakt i par, distraherer en ørn byttet mens den andre bakkenivå ned på den. Ørnen kosthold inneholder lemurer, apekatter, liten hjort, flaggermus, fugler og reptiler.

Par av mannlige og kvinnelige filippinske ørn forbli monogame til døden av en partner. De engasjere seg i et par forskjellige frieri ritualer, som dykking ned mot bakken, svevende i sirkler og vise sine klør. Hunnene legger ett egg i hver hekkesyklus, noe som skjer hvert annet år. Begge ørner ta del i inkubasjon egg og fôre eaglet for de åtte første ukene etter fødselen.

Filippinske ørn er klassifisert som kritisk truet av International Union for Conservation of Nature (IUCN). De siste bestandsestimater viser at det er mellom 180-500 voksne ørner i vill tilstand. Utbredt tap av habitat for kommersielle og landbruks grunner har bidratt til artens tilbakegang, sammen med trusler fra jegere og gruvevirksomhet. Lave reproduksjon har også hemmet befolkningens vekst. Den filippinske ørn får internasjonal beskyttelse i henhold til konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES), som har forbudt fangst og handel av arten.

  • Filippinske ørn bor i regnskogene i Filippinene.