Hva er en Grågås?

July 15  by Eliza

En grågås er en stor gås innfødt til Europa og Vest-Asia. Denne type gås antas å være den primære stamfar til de fleste innenlandske gjess raser. Den grågås er grå-brun på ryggen, med grå fjærdrakt på halsen og en hvit buk. Dens vitenskapelige navn er Anser anser, og det er en del av den store familien Anatidae som inkluderer gjess, ender og svaner. En alternativ stavemåte som brukes hovedsakelig i USA er "Graylag."

Tilholdssted for grågås inkluderer USA, Vest-Sibir, Asia, deler av Kina, Island, De britiske øyer, og Nord- og Sør-Europa. I USA finnes det både ville og tamme flokker, selv om fuglene eget område er begrenset til Asia og Europa.

Denne type gås er en trekkfugl som beveger seg sørover og vestover i vinter. I milde klima, slik som de britiske øyer, det er ville flokker som holder seg året rundt. Den "lag" delen av navnet grågås er avledet fra sin vane av å være en av de siste av de trekkende gjess å flytte sørover om vinteren.

Grågås har en Wingspread på ca 30 og 35 inches (76-89 cm) og er ca 31 inches (80 cm) inches lang. Modne fugler veie 6 til 8 pounds (ca 2.7 til 3.6 kg), og menn er ofte større enn hunnene. Den Greylag vanligvis regnes som den største av de Anser anser arter.

Grågås er planteetere og grovfôretende dyr, fôring på skudd, dam planter, røtter, knoller, nøtter, frukt og korn. Denne type gås favoriserer også innenlandske avlinger, som poteter, gulrøtter og neper. Disse gjess kan ofte bli funnet beite over felt.

Den grågås bygger grunne reir på bakken i myrområder blant siv, i hule områder, ved foten av trær, og i krattet. Reirene er bygget ut av siv, børste og andre plantematerialer. Den grågås har en tendens til å bygge reir i våtmarker, rundt dammer og innsjøer og på små øyer.

Hunnene legger mellom tre og 12 bleke hvite egg på våren, med en inkubasjonstid som spenner 27-29 dager. En gang ut av egget, er unger tatt vare på og lærte å brødfø seg selv av foreldrene for ca åtte uker. Etter åtte uker, unge grågås er uavhengige. Fuglene er relativt ensom i hekkesesongen, med reir spredt rundt et område vanligvis minst 36 meter fra hverandre. På sensommeren og tidlig høst når fuglene er å skifte ham og forberede for migrasjon, store flokker på opp til 25.000 fugler kommer sammen.

  • Den grågås kan finnes i deler av Sibir, Asia, og Kina.
  • Grågås er en av de siste av de trekkende gjess å fly sørover om vinteren.