Hva er en Jaguar?

November 24  by Eliza

En jaguar er en stor katt i slekten Panthera. Kattene ble en gang funnet mye over hele Sentral-og Sør-Amerika, selv om habitat uttømming har sterkt krympet sin rekkevidde. Across the Americas, er Jaguar en største villkatt, og det er en av de mest formidable rovdyr. Jaguars er sjelden sett i naturen, siden de er ganske tilbaketrukne, men mange zoologiske parker holde jaguarer, for folk som ønsker å se en i person.

Mange forveksler det ser ut av jaguarer og leoparder, siden begge store kattene har særegne flekket strøk. Men jaguarer er mer kompakt og tettvokst enn leoparder, med åpenbart muskuløse snarere enn magre og strømlinjeformede kropper. I tillegg kan de rosetter av en Jaguar flekker danne ringer, mens en leopard ikke. Jaguars har også ekstremt sterke kjever, som tillater dem å pierce skallen på byttet sitt med sine svært skarpe tenner. En leopard er også noe mindre enn en jaguar, generelt.

Som en generell regel, lever en jaguar alene, foretrakk å være aktiv om natten og i timene rundt soloppgang og solnedgang. Noen jaguarer vil vedta en mer dagaktive livsstil; dyrene er svært tilpasningsdyktig, slik at de vil gjøre livsstil justeringer etter behov, avhengig av individuelle forhold. De store kattene favorisere jungler og skogsområder, men de kan også bli funnet i grasmark eller pampas av Sør-Amerika. Under flomforhold, kan en jaguar leve arboreally i trærne for en lengre periode.

Jaguars er også svært fleksibel om deres valg av byttedyr. Som en generell regel, foretrekker en jaguar større byttedyr som kveg, griser, hjort og sau, men de vil også spise mindre dyr som rotter, mus og frosker. Jaguars er også veldig flinke svømmere, som tillater dem å strekker seg over store avstander på jakt etter byttedyr. Noen av kattene aktivt liker å svømme og leke i vannet; denne egenskap er felles for mange store katter.

En kvinnelig jaguar har 2-4 unger hvert år i en enkelt kull, vanligvis oppdra dem i ca seks måneder før oppmuntre dem til å slå ut på egenhånd. Til tross for at svært tilpasningsdyktig, jaguarer er i faresonen fordi deres eget territorium blir raskt oppbrukt. De vakre katter er også jaktet for pelsen, selv om slik aktivitet er forbudt. Med fangenskap avlsprogram i dyreparker rundt om i verden, biologer håper å beholde en sterk genetisk lager av jaguarer slik at dyrene kan bli verdsatt av fremtidige generasjoner.

  • Jaguar foretrekker å spise store byttedyr, som hjort.
  • Før deres habitat utarming, ble jaguarer allment finnes i hele Sentral-og Sør-Amerika.