Hva er en Jaguarondi?

July 22  by Eliza

Til tross for likhetene i deres navn, villkatten kalt jaguarondi (Puma yagouaroundi) ikke er nært knyttet til jaguar. De to har mye av det samme området, og navnene deres begge stammer fra et ord i Guarani språk som betyr "kjøttetende dyr." Som et medlem av slekten Puma, er jaguarondi nærmere fjelløve, også kalt cougar eller puma. En vanlig fjernt stamfar til jaguarondi og fjelløve sannsynligvis gjort sin vei over fra Eurasia ved hjelp av Bering Land Bridge. Jaguarondis bor i Sør- og Mellom-Amerika, og opp gjennom Mexico og Sør-Texas.

Selv om jaguarondi er omtrent på størrelse med en heftig hus katt, ville det ikke forveksles med en. Det er rundt 03:57 og en halv meter (91-157 cm) lang, inkludert dens flat hale, og rammen er lavere og bredere enn et hus katt. Ørene er ikke spiss, men runde, som en løve. I enkelte områder av sitt leveområde, er jaguarondi kalt "leoncillo," Spanish for lite løve.

En annen kallenavn for jaguarondi, oter katt, antyder en egenskap atypisk av kattedyr: den svømmer, og gjør det uten å nøle. Den lange, lave slynget vogn og kort pels, både nyttig for å navigere under vann, føre til at jaguarondi å se mye som en oter. Omrisset av jaguarondi helt ligner medlemmer av røyskatt og oter familie, de mustelids, tettere enn det gjør andre katter. Selv om beina på den jaguarondi er korte, er det en rask løper, og kan gå i opptil en mil uten å stoppe. I motsetning til de fleste katter, jager den i stedet for stilker sitt bytte. Den jaguarondi tilbringer mesteparten av sin tid på bakken, men det kan klatre i trær, og uvanlig for en katt, vil det spise frukt. Sin primære kilde til mat, men er små pattedyr som kaniner og mus.

Den jaguarondi habitat består av tett skog, og det sjelden kommer ut i det åpne. Fordi det er så unnvikende, er vanskelig å få informasjon om jaguarondi. Mye av det som er kjent om det kommer fra historiske rapporter. I lang tid, biologer regnes som en av de fargevariasjoner av jaguarondi, den røde, en egen art kalt eyra. Men både den røde og grå varianter er de samme, og et kull med unger kan inneholde medlemmer av begge farger. Pelsen av den voksne jaguarondi er ensartet, uten striper, flekker, eller annen marmorering.

Jaguarondis bor alene, bortsett mens frierføtter en kompis. Sin fart og smidighet, deres preferanse for tett vegetasjon, samt deres tendens til å jakte tidlig om morgenen og om kvelden, forsikrer at folk sjelden ser dem. Likevel er ødeleggelse av deres habitat redusere antall jaguarondis i naturen. FN-konvensjonen om internasjonal handel med truede arter av vill flora og fauna (CITES) plasserer jaguarondi bestander av Sentral- og Nord-Amerika innenfor Vedlegg I, sin liste over de mest truede dyrearter. De søramerikanske jaguarondis, oppført i vedlegg II, anses truet, men ikke i overhengende fare for å bli utryddet.

  • Jaguarondis er villkatter som bebor Sentral- og Sør-Amerika.
  • Jaguarondi bor i deler av Mexico.