Hva er en Pudu?

June 7  by Eliza

Pudu er sjeldne hjort innfødt til Sør-Amerika. De er ansett for å være truet art, på grunn av jakt og habitat uttømming, og flere zoologiske parker har gjort en innsats for å bevare dyrene gjennom avl i fangenskap. De er også de minste kjente medlemmer av hjort familie; Northern Pudu står rundt en fot (32 cm) høy, og den sørlige Pudu er bare litt større.

De fleste Pudu er funnet i Argentina og Chile. Den nordlige og den sørlige typer ser stort sett det samme, med blanke rødlig brune jakker som er flekket med hvitt når de er veldig unge. Som større hjort, Pudu er svært muskuløs, med kropper bygget for springing og hopping, oppreist konvekse ører, og stubby haler. Sine glansede strøk blander seg godt med sitt hjemmemiljø.

Til tross for sine fysiske likheter, Pudu avvike fra andre hjort på flere måter. For én ting, de vocalize, sender ut en skarp bjeffing støy når de er skremt å varsle andre i gruppen. De er også i stand til klatrer i trær, både på jakt etter mat og for å unngå rovdyr. Dyrene har også blitt sett stående på bakbeina for å mate, slik at de kan nå ellers utilgjengelige mat.

Dietten av disse dyrene består av gress, løv og falt frukt. De etablerer ofte komplekse nettverk av rullebaner og stier gjennom den tykke kratt, slik at de kan bevege seg usett gjennom hele sitt utbredelsesområde. I vill, Pudu bor rundt åtte til 10 år, avl i høst for å produsere kull med tvillinger i den tidlige våren.

Pudu er navnet på slekten av disse dyrene, i tillegg til å bli brukt som en fellesbetegnelse. Uansett hva man kaller disse skapningene, kan de bli tvunget til å stole på innsatsen til naturvernere for å overleve, takket være utstrakt bruk av ressursene i Sør-Amerika. Logging og oppdrett i sitt eget område gjør det vanskelig for dem å overleve, og fordi dyrene blir sett på som en kilde til kjøtt også, bestanden er ekstremt ustabil i enkelte regioner.

Folk som er interessert i å se Pudu kan sjekke med lokale zoologiske parker for å se om de har noen utstillinger med dem er åpne for publikum. Det er ofte lettere å se disse dyrene på bevaring parker fokusert på søramerikanske dyr, selv om de kan bli funnet i generelle dyreparker samt på anledningen.