Hva er en Shrike?

June 19  by Eliza

En shrike er en liten til mellomstor fugl med en skarp, hektet nebb. Det er ca 20 forskjellige arter av shrike, de fleste som tilhører Laniidae familien. Disse rovfugler har et bredt og variert kosthold. De har også en usmakelig rykte som barbariske jegere på grunn av deres karakteristiske matvanene. Denne arten er stort sett funnet på tvers av Europa, Asia og Afrika med bare ett innfødt til Nord-Amerika.

Shrikes generelt har et stort hode i forhold til resten av kroppen. Nebbet er skarp og hekta og brukes for å rive fra hverandre byttedyr. Dietten av disse fuglene inkluderer insekter, små fugler og små pattedyr; noen arter spiser også reptiler. På grunn av deres tilsynelatende barbariske matvanene, er de fleste shrikes kjent som slakter fugler. Selv om de har et nebb som ligner på en raptor, deres føtter og ben er korte og delikat, nærmere ligner en sang fugl. Dette betyr at fuglene ikke klarer å gripe og holde byttedyr mens de spiser det.

Etter raskt darting fra et høyt abbor å fange sitt mål og skille de ryggsøylen, bærer shrike byttet til et nærliggende anlegg med skarpe fremspring; disse inkluderer vanligvis en tornebusk eller en menneskelig skapelse som piggtråd. Byttet deretter spiddet, forlater fuglen fri til å bruke sin skarpe nebb å sluke offeret. Hvis byttet er spesielt stor, vil shrike spise sin fyll og komme tilbake senere for å konsumere resten.

Den eneste arten som hører hjemme i Nord-Amerika er kjent som loggerhead shrike. Denne fuglen har grått, svart og hvit fjærdrakt og når bare ni inches (23 cm) i lengde med et vingespenn på ca 12 inches (30 centimeter). Loggerhead shrike har en særegen svart strek som går fra begge sider av nebbet til like bak øynene. Som mange Shrike arter, denne fuglen dreper vanligvis ved å skille ryggmargen av byttedyr ved hjelp av en liten åskam i nebbet. Hvis denne teknikken svikter, spesielt med større byttedyr, vil fuglen bludgeon sitt offer mot nærmeste hard overflate.

Den røde støttet variant er en trekkende arter med et veldig stort eget område. Den hekker over det meste av Europa og Asia, og tilbringer vintermånedene i Nord- og Sentral-Afrika. I motsetning til mange andre arter, fanger den røde støttet shrike byttet sitt mens du flyr og vil aktivt jage byttedyr motsetning til å være en opportunistisk jeger.