Hva er en Snub-nosed Monkey?

December 14  by Eliza

Snub-nosed aper er en type gammeldags ape av slekten Rhinopithecus. Disse dyrene lever fjellene i Asia, lever stort sett off frukt og blader. Noen arter av snub-nosed ape inkluderer Rhinopithecus strykeri og Stumpneseape. Alle medlemmer av Rhinopithecus slekten er truet.

Gjøre opp helheten av slekten Rhinopithecus, er snub-nosed aper navngitt som sådan på grunn av deres snudd nesen med vendt oppover mot pannen tips. Det finnes en rekke arter i slekten, er alle deler tilsvarende nese strukturer. Pelsen er ofte flerfarget og lang, og de lever i store grupper, for det meste i trær, og konsumere bambus knopper, tre nåler, frukt og blader.

Disse apene er en type gammeldags ape, og er mer nært knyttet til aper enn nye verdens aper. Gamle verden aper generelt lever i Afrika, Sør-Asia, og deler av Japan og Nord-Kina. Snub-nosed aper kommer fra fjellskoger i Asia, spesielt i Sør-Kina og nordlige Vietnam Gamle verdens aper har ikke prehensile haler og noen ganger har ingen haler i det hele tatt. De har neseborene som er nær hverandre, og noen har tykke pads på baken.

Den Stumpneseape er en vanlig art i Rhinopithecus med en pels som varierer i farge fra gul, rød og oransje til mørkere farger som svart og mørk brun. Snuten er hvite og hårløs, og området rundt øynene kan være en lys blå. Pelsen kan være ganske lang, spesielt hos voksne menn, hvis tilbake håret kan vokse til å bli 22 inches (55 centimeter) lang. Voksne hanner kan også utvikle vortelignende utvekster på hjørnene av munnen, en egenskap som er unik for den Stumpneseape.

En art av snub-nosed ape, Rhinopithecus strykeri, har fremtredende lepper og særlig brede, hvelvet nesebor. Neseborene er så hvelvet at når det regner, er vann i stand til å enkelt legge inn neseborene, forårsaker dem til å nyse. På regnværsdager disse apene, som finnes i de østlige Himalaya til Northeastern Kachin State, vil sitte med hodet mellom knærne for å hindre vann fra å komme inn i nesen.

Alle arter av snub-nosed aper anses truet. Dette skyldes flere faktorer, inkludert avskoging og en gripe menneskelige befolkning. Det er også vanlig for disse dyrene å bli jaktet på mat og medisinske formål.

  • Den snub-nosed ape kan finnes i hele fjellområdene i Asia.