Hva er en Springspissmus?

January 2  by Eliza

En type små pattedyr knyttet til aardvarks og føflekker, elefanten spissmus lever utelukkende i Afrika. Siden det er ikke en faktisk spissmus, er elefanten spissmus vanligvis kalt sengi av forskere, og begrepet omfatter fire slekter med 17 arter av denne gnager-lignende dyr. Den sengi fikk navnet "Springspissmus" på grunn av sin lange, trunk-aktig nese og dens lignende utseende til en spissmus. Alle fire slekter av elefant spissmus er plassert i familien macroscelididae.

Elefant spissmus daterer seg tilbake over 23 millioner år, men mange arter er nå utdødd. De resterende fire slekter er Rhynchocyon, Petrodromus, Macroscelides, og Elephantulus. Rhynchocyon og Petrodromus arter lever for det meste i skogsområder, og Macroscelides og Elephantulus ofte finnes i flere tørre regioner. Sengis er generelt funnet der det er vann og mat kilder året.

De fleste slekter bor i huler laget av andre dyr, men de i Rhynchocyon skape grønne hekker på skogbunnen. Elefant spissmus er generelt dagaktive, betyr at de er aktive bare i dagslys. Noen arter kan imidlertid være aktiv både i dag og natt.

Elefanten spissmus er primært insectivorous, spise maur, edderkopper, termitter, biller og andre insekter. Til tider kan det supplere sin diett med frø, frukt, eller plante greener. Elefant spissmus bruke sine lange snuter å søke under vegetasjon rot på bakken for å finne mat. Sine lange tunger kan da komme forbi nesen for å ta tak i mat.

Territorielle, elefant spissmus lever i par, selv om de tilbringer mesteparten av sin tid fra hverandre. Duftmarkeringer bestemme plasseringen av hver spissmus i territoriet, imidlertid, og interlopers behandles aggressivt. Hvis en adgang forbudt sengi er kvinne, vil den kvinnelige av paret tvinge henne ut, hvis mann, vil den mannlige avtale med inntrengeren.

Med en drektighetsrate på bare to måneder, vil en kvinnelig elefant spissmus føde fire eller fem ganger i året. Nyfødte skal bo i reiret eller hule for de første tre ukene av sitt liv før du følger mor for en ekstra uke. Etter den første måneden, unge elefant spissmus er uavhengige, men vil forbli i foreldrenes territorium i opptil seks uker før å finne sin egen.

Den største trusselen mot de Springspissmus populasjoner er skog fragmentering, selv om de blir spist som mat i noen steder. Som i 2010, er det eneste arten som regnes som truet: den gylne-rumped sengi, Rhynchocyon chrysopygus. Den svarte og rufous sengi, Rhynchocyon petersi, og den grå-faced sengi, Rhynchocyon udzungwensis, anses sårbar, imidlertid, og den rutete sengi, Rhynchocyon cimei, er klassifisert som nær truet.