Hva er historien om vestlig medisin?

May 24  by Eliza

Historien om vestlig medisin antas å ha begynt med de gamle grekerne, spesielt Hippokrates, som regnes som far til vestlig medisin. Hippokrates, sammen med den romerske legen Galen, hadde stor innflytelse på vestlig medisin. Vestlige ideer om helse og medisin har utviklet seg fra tanken om at svart magi forårsaket sykdom til en science-baserte forståelse av god helse og moderne medisinsk praksis.

Den romerske legen Dioscorides publisert hva som er ansett som den første medisinske avhandling, De Materia Medica, en tekst som forble utbredt blant europeiske leger for ca 1500 år. Den romerske legen Galen er også regnet som en av de mest innflytelsesrike tidlige leger. Han mente at sykdommer var forårsaket av ubalanser i kroppens fire humors: gul galle, svart galle, slim og blod. Galen tro ville dominere vestlig medisin før om midten av det 19. århundre.

Spiren teori om sykdom og andre moderne medisinske ideer begynte å dukke opp i slutten av det 19. århundre. Slutten av det 19. århundre og 20. århundre så viktige medisinske fremskritt, blant annet utstrakt bruk av vaksiner, oppfinnelsen av effektive antibiotika. Det var også på denne tiden at praksis tilbake til prinsippene om hygiene espoused av romerne.

Før advent av gresk medisinsk filosofi, er det antatt at mange mennesker trodde sykdommer ble resultatet av svart magi eller umoralsk oppførsel. Grekerne og romerne avanserte ideen at sykdom var forårsaket av eksterne faktorer. Greske legen Hippokrates er kreditert med å navngi og beskrive en rekke sykdommer og naturmidler.

Den romerske legen Galen er kreditert med pønsket noen av de første legemidler, og med å være en av de første kirurger. Historikere mener romerne forstått viktigheten av god hygiene til helse, og at det var på grunn av dette at de reist offentlige bad og installert en VVS-infrastruktur i hele kongeriket. Romerne har kanskje også etablert noen av de første sykehusene i Europa.

Med fallet av det romerske imperiet, er praksisen av medisin antas å ha falt i stor grad under kontroll av den katolske kirke. Katolske leger praktiserer fra femte til 13. århundre antas å ha stolt på bønn og tro helbredelse. Korstogene er kreditert med re-introdusere romanske medisinske ideer til Europa, siden disse krigene førte europeere i kontakt med den mer vitenskapelig avanserte arabiske kulturen. Det 13. og 14. århundre i Europa antas å være en tid da medisinske universiteter og apothecaries blomstret på kontinentet. Det antas at europeere gjort en full retur til ideer Galen og Hippokrates i den tiden av renessansen.

Slutten av det 18. århundre er antatt å ha innledet ytterligere endringer i vestlig medisin. Mot slutten av århundret, en engelsk lege ved navn Edward Jenner utviklet den første vaksinen, som beskyttet mot kopper. I løpet av denne tiden, men Galen praksis av blodbadet, klyster, og administrasjon av medisiner for å fremkalle brekninger eller svette ble stadig mer populært, men det er nå antatt at disse teknikkene var ineffektive og kan ha drept mange pasienter.

Siste halvdel av det 19. århundre ble det en nedgang i disse praksisene, og introduserte mange ideer fortsatt anses å være sant av utøvere av vestlig medisin i dag. Louis Pasteur beviste sin teori om at bakterier forårsaker sykdom. Personlig hygiene, og i forlengelsen, begynte helse å forbedre, i stor grad oppmuntret av offentlige sanitærprosjekter. Den utstrakte bruken av vaksiner for å forhindre sykdommer som difteri og pesten begynte. Sykepleie ble en anerkjent medisinsk profesjon, og mange leger begynte forfektet de helsemessige fordelene ved frisk luft, sollys, mosjon og et sunt kosthold.

Det 20. århundre så utviklingen av penicillin, trygge, effektive smertestillende midler, og trygge, effektive blodoverføringer, samt oppsiktsvekkende fremskritt i medisinsk utstyr. I dag, leger har et bredt utvalg av verktøy til rådighet, slik at en historisk enestående standard for medisinsk behandling.

  • Den utstrakte bruken av vaksiner er en positiv nytte av utviklingen av vestlig medisin.
  • De Romans kan ha etablert noen av de første sykehus i Europa.
  • Hippokrates blir kalt far til vestlig medisin.