Hva er Hydratiserte Silica?

September 10  by Eliza

Hydratisert silisiumdioksyd består av den kjemiske forbindelse silisiumdioksid i en form som er bundet til vannmolekyler. Vanninnholdet i denne forbindelse, kan variere, og dersom silisiumdioksyd er fullstendig oppløst i vann, er forbindelsen kalt kiselsyre. I naturen forekommer hydratisert silisiumdioksyd i forskjellige former, for eksempel som kiselgur, og som opaler. Det kan også fremstilles, og deretter vanligvis inneholder nok vann til å produsere et hvitt, gelatinøst stoff som mangler både smak og lukt, og som kan brukes som et mildt slipemiddel, og for å øke viskositeten, eller tykkelsen, av ulike produkter. Dette stoffet er ikke giftig, og er ofte brukt i tannkrem, kosmetikk og body-care produkter.

Silisium, også kjent som silika, og som har den kjemiske formelen SiO 2, er et metalloid, noe som betyr at det har noen av egenskapene til metaller og noen av egenskapene til ikke-metaller. Det er ikke å forveksles med silikon, som er en polymer. Silisium er en av de mest vanlige kjemiske elementer på jorden, og i form av silisium oksyd, er det funnet i sand, kvarts, flint, granitt, og mange andre mineraler.

I form av hydratisert silisiumdioksyd, er det også funnet i celleveggene til en type alge som kalles diatomeer. Kiselgur, en type myk, sedimentære bergarter minelagt for en rekke industrielle bruksområder, består av herdet sedimenter av fossile kiselalger. Det er også funnet som opaler, en type edelsten som består av silisiumdioksid med et vanninnhold som er vanlig 6-10%.

En veldig vanlig bruk for produsert vannholdig silika er som en tannkrem ingrediens, verdsatt for sine slip egenskaper som bidrar til å fjerne plakk og kalkulus. I vanlig tannpasta, er det hydratiserte silisiumdioksyd ofte males inntil kornene er ca. 8 mikron i diameter. For bruk i spesielle bleking tannkrem, kornene er noe større, vanligvis 10 mikron i diameter, noe som gir en mer slipende virkning. I eldre typer av tannkrem ble diatomejord anvendt for samme formål. Dette stoffet er også brukt i ulike personlig pleie produkter som hudkremer, deodoranter og ansiktsskrubb.

I kjemien, er hydratisert silisiumdioksyd noen ganger referert til som en inert substans, noe som betyr at det ikke er kjemisk reaktive. Dette stoffet er ikke kjent for å være giftig, eller føre til kreft, og Food and Drug Administration (FDA) i USA har klassifisert det som generelt anerkjent som Safe (GRAS). Det er viktig ikke å forveksle denne type silika med krystallinsk silika, som er et toksisk stoff.

  • Hydrert silica er noen ganger brukt i tannbleking tannkrem.
  • Hydratisert silisiumdioksyd, som er brukt i mange tannpastaer.
  • Andelen av vannmolekyler i hydratisert silisiumdioksyd varierer.
  • Hydrert silica er ofte lagt til tannkrem for å fjerne plakk.